Cegła w kuchni – równie praktyczna, jak modna?
Swojski domek na wsi czy surowa aranżacja loftu – niezależnie od charakteru cegła wygląda stylowo i ponadczasowo.
Cegła w kuchni – wszechstronna i estetyczna
Kuchnie, szczególnie te połączone z jadalnią, stają się polem dla wnętrzarskich eksperymentów. Łączą się w nich różne potrzeby i pragnienia przyszłych użytkowników. Projektant miewa nie raz trudne zadanie pogodzenia na pierwszy rzut oka wykluczających się koncepcji. Cegła na ścianie pasuje do wielu kompozycji. Łatwo można wpasować ją w pomieszczeniu jako dominującą, ale jeszcze lepiej sprawdza się w roli dodatku, obecna jedynie na małym fragmencie ścian. Wykonane z naturalnych materiałów cegły występują w odcieniach od miedzianej rudości po czerwone brązy. Dzięki temu nadają ciepły i przytulny charakter aranżacjom o chłodnych tonacjach. Prosto urządzone kuchnie nabierają charakteru, gdy pojawia się w nich nawet wąski, ceglany pas. Zbyt duża powierzchnia może jednak przytłoczyć pomieszczenie i stworzyć piwniczną atmosferę. Jeśli nie jesteś fanem mrocznych klimatów, lepiej zdecyduj się na subtelny akcent. Dobrym pomysłem jest przyozdobienie ściany cegłą na szerokość kuchennej wyspy lub umieszczenie jej między dolnymi a górnymi szafkami. Jeśli ciepłe kolory nie są dla Ciebie, nic straconego! Ceglana ściana w kuchni pokryta białą lub inną jasną farbą w zimnej tonacji wygląda równie świetnie. Doskonale komponuje się ze stylem skandynawskim i minimalistycznym. Jej zaletą jest także mniejsza skłonność do wchłaniania zabrudzeń.
Zalety ceglanej ściany w kuchni
Pozytywne strony surowej cegły na ścianie przejawiają się nie tylko w jej uniwersalnym, efektownym wyglądzie. Stosunkowo łatwo wykonuje się taki element wystroju – czasem wystarczy jedynie skuć tynk, by odsłonić rdzawe bryłki i oczyścić ich powierzchnię. Cegły można też ułożyć – zarówno te całe, jak i w formie płytek. Naturalny surowiec, z jakiego są wykonane, nie emituje w domu w żadnych szkodliwych związków, które mogłyby wpływać na zdrowie mieszkańców. Ma też właściwości wyciszające. Jeśli w pokoju graniczącym z Twoją kuchnią słychać nawet spadające z chleba okruszki, ceglana ściana wytłumi niechciane dźwięki. Materiał ten jest trwały, a ewentualne mechaniczne uszkodzenia – jeśli już się pojawią – wyglądają, jakby tak właśnie miało być. Cegła nie zmienia swojego koloru i nie płowieje. Jest materiałem oddychającym i szybko oddaje wilgoć.
Ceglana ściana w kuchni – czy jest praktyczna?
Mimo wielu zalet cegła wymaga odpowiedniej konserwacji, by zachowała swój urok na lata. To, co nadaje jej surowy, wyrazisty charakter, może utrudniać codzienne użytkowanie kuchennej przestrzeni. Osiadający kurz i inne zanieczyszczenia mogą z czasem odebrać urodę ceglanej ścianie. Można temu zapobiec, stosując odpowiednie impregnaty, ograniczające chłonność i tworzące łatwo ścieralną powłokę. Powstające w czasie gotowania odpryski, np. z tłuszczu czy sosów, nie znikają łatwo z chropowatej powierzchni. Jeśli planujesz ozdobić cegłą przestrzeń nad blatami i kuchenką, zamontuj ochronne szyby – przynajmniej w obrębie palników. Wyglądają elegancko i ułatwiają utrzymanie czystości.
Decydując się na kupno cegieł postaw na sprawdzonego i cieszącego się renomą dostawcę. W naszym sklepie możesz nabyć produkty rozbiórkowe, co jest atrakcyjną i dużo tańszą alternatywą niż wybór nowych materiałów. Towar jest równie jakościowy, jak ten prosto z fabryki, a nawet lepszy, gdyż dzięki tym cegłom możesz stworzyć ścianę rodem ze starej kamienicy.